ROZHOVOR

 

Neil Landstrumm

Jaké jsou tvé první dojmy z České republiky?

Řídil jsem v absolutní tmě a tak jsem toho moc neviděl, ale rozhodně si to zatím užívám. Už jsem byl v Bratislavě, ale to je teď již v jiné zemi.

Jaký druh informací jsi slyšel o České republice?

Dělají se tu velmi dobrá auta. Škodovky jsou opět velmi dobré a máte Tatru. V ČR jsou dobří inženýři.

A co místní scéna?

No, vypadá docela hustě.

Jakou hudbu v současné době hraješ? Kam cítíš, že míří současná scéna a adaptuje se na tyto změny tvá hudba?

Pokračuji v práci, kterou jsem vždy dělal. Myslím a cítím, že staré prvky taneční hudby se opět vrací, což je myslím dobrá věc.

neilJak jsi vůbec začínal v taneční hudbě?

Kupováním desek a jednoduše zapojením se. Vždy jsem se chtěl dostat k produkci hudby spíš než k samotnému Djingu. Produkční stránka je zajímavá. Nechtěl bych dělat nic jiného, opravdu.

Znáš nějaké producenty, o kterých by se dalo říct, že se jim nedostává pozornosti, kterou by zasloužili?

Velmi se mi líbí "Grime music", která v současnosti přichází z Londýna. Je jich hodně. "Grimes" ("Špinavci" = Machine Funck, Nailer, Abu, Matoa…) začínají být i u vás také. Také v Berlíně, což je docela ujeté. Určitě stojí za pozornost lidé jako Stormfield a Cursor Miner, kteří rádi hrají a produkují grime a electro.

Rozhodl jsi se opustit New York a vrátit se zpět do Skotska. Co bylo důvodem?

Jednoduše jsem se chtěl vrátit domů.

Jaký byl život v New Yorku?

Velmi zajímavý. Miloval jsem to tam. Začal jsem tam dělat video a grafiku. Víš, v takovém kulturním mixu je to absolutně fascinující.

neilCo scéna v New Yorku? Slyšel jsem, že je téměř nemožné uspořádat nějaká hraní.

Co se týče techna a electronické hudby tak určitě ano. Myslím, že je to tím, že New York je víc konzervativní a to dopadá i na hudební dění… takže zde dominuje hip-hop a to je velmi těžké zlomit.

Byl jsi v kontaktu s ostatními techno DJs třeba jako Adam X, Heather (Heart), Owen, Bones a dalšími? Byli jste spjatí a nebo jste jednoduše jeli každý na svém?

To ne, lidé se scházeli při určitých akcích a bavili se o hlavních věcech, bodech, akcích, které nás spojovaly.

Co plánuješ do budoucna? Vyjdou nějaké nové tracky?

Ano, docela hodně materiálu vyjde. Připravená je nová deska pro Scandinavia records s číslem 22, kterou produkoval výborný umělec jménem Operator a pak vyjdou 4 remixy na tuto desku, které jsme udělali s Tobiasem Schmidtem, Si Beggem a Billem Youngmanem. Máme připravené další desky, které vyjdou. Chystám solo desku na labelu Birmingham a pak ještě pár skladeb a kousků.

Jak myslím, že tvá hudba obstojí před faktem, že Češi mají především rádi tvrdé rytmické techno?

Pokud se každý zaposlouchá, a to by měli všichni, tak by to mohlo být dobré. Nebudou to rozhodně nekompromisní rány, ale víš jak… nikdy nevíš. Lidi znají jen to, co znají do té chvíle, dokud je nevystavíš něčemu jinému… neřeknou: "Jo, to je dobré. To se mi líbí víc.". Myslím, že klíčem k elektronické hudbě je hudební pestrost na party. Tedy něco, co se neděje na spoustě míst. Ne, jenom tady.

No a nakonec… chceš něco říct českým kluberům?

Hmm, to je nečekaná otázka… Nevím… Počkej… na nové tracky.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016